Zakaj o hrani

Večkrat kdo negoduje nad tem, da toliko pišemo in govorimo o hrani. Ne vem, zakaj ne bi. Govorimo o vsem, kar nam je pomembno in hrana je zelo pomembna za počutje.

Pomembno je, da je dobrega okusa, vabljivega videza, da uživamo, ko jemo. Pomembno je, da vsebuje vsa pomembna in potrebna hranila in ne nazadnje je pomembno, da ni pokvarjena. Pa tudi v primernih količinah mora biti, da nismo podhranjeni in ne predebeli.

V preteklosti debelost ni bila problem, saj so ljudje veliko več delali fizično in se tudi več gibali. Po drugi strani pa je bilo hrane manj. Naša tradicionalna živila in jedi so bila primerna za takratni način življenja, za današnji sedeči način pa je to preveč kalorično.

Načela zdrave prehrane moramo poznati, da si ne bi škodovali, ko bi verjeli raznim delnim resnicam. danes se na spletu pojavljajo razne novice, ki so izmišljene ali pa delno resnične in so objavljene zgolj zato, da ljudje berejo. Nekdo, ki ima rad svinjsko mast bo navdušeno dalje širil članek o koristih te maščobe. Ampak gre za delne resnice. Popularen je bil tudi članek o koristih jajc. Avtorji navadno ne zapišejo, da so ta živila koristna za zdrave ljudi in še to v zmernih količinah. Če se nagibate k prekomerni teži, k povišanim lipidom v krvi pa so potrebne določene omejitve.

Posebno področje, ki zahteva malo več poglabljanja v prehrano so prehranski dodatki. Nutricionisti pravijo, da ni nič škodljivo, kar se prosto prodaja. Tudi priznan prehranski strokovnjak dr. Dražigost Pokorn je bil na stališču, da je bolje, da je v živilu konzervans, kot da je pokvarjeno. Spet je tu vprašanje količine.

Kakorkoli že, če bomo sledili pri prehrani občutku in vzorcem izpred mnogo let, bo hrana pretežka in preveč kalorična. Po drugi strani pa je tudi pri novostih potrebna previdnost. Zato je prav, da se o prehrani pogovarjamo in da se seznanjamo z najnovejšimi spoznanji in ugotovitvami.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor