Zakaj postane pijača problem

Pred leti sem se spraševala, zakaj nenadoma začne ženo motiti, da mož preveč pije, saj je pil že takrat, ko sta se spoznala. Morda je spremenil način pitja, drugo pa je to, da so učinki dolgoročni in kumulativni. Po eni strani dolgotrajno redno uživanje alkohola pomeni veliko finančno breme. Denar, potreben za normalno življenje družine, se zapravi za alkoholne pijače, ki so drage. Velikokrat sem slišala, da je pivo cenejše kot mleko ali sok. Primerjajte količino – liter najcenejšega piva je gotovo dražji kot liter najcenejšega mleka ali soka. Za žejo pa je tako najboljša voda.

Drugi vidik pa je škoda na zdravju. Alkohol je živčni strup. Trajno in redno pitje alkohola človeka spremeni. Rekli boste, da se z leti tako vsi spreminjamo. To je res, vendar alkohol naredi človeka ljubosumnega, nestrpnega, vzkipljivega… Na začetku pitja je bil v rahlo opitem stanju sproščen, zabaven, duhovit, z leti pa vse bolj siten, zoprn vse do tega da postane nasilen tako besedno kot fizično. zato pred leti na začetku zveze pitje alkohola ni predstavljalo problema.

Ljudje, ki redno pijejo, se nimajo za alkoholike, zato navadno ne čutijo potrebe po tem, da bi karkoli spremenili. Imajo vrsto razlogov za to, da pijejo. Poznam primere, da so redni pivci sami povsem opustili uživanje alkohola, vendar pa je lažje ob pomoči. Vsekakor je veliko že to, če sebi prizna, da ima težave zaradi alkohola.

v prejšnjem družbenem sistemu, kjer je bil delavec pomemben, so v podjetjih imeli zaposlene socialne delavce, svoje klube zdravljenih alkoholikov in so si prizadevali, da so se njihovi zaposleni zdravili, če so bili zasvojeni z alkoholom. V sedanji ureditvi je delavec strošek in če ni sposoben in pripravljen delati, pač izgubi delo. Nihče se ne trudi glede njegovega odnosa do alkohola.

Problemov se navadno zave in poišče pomoč, če je grožnja izgube službe, zdravstvene težave ali grožnja ločitve. Američani radi naredijo “intervencijo” – zberejo se vsi prijatelji in sorodniki in tega, ki ima težave z alkoholom, soočijo s problematiko. Povedo mu, da ga imajo radi in jih skrbi njegovo ravnanje. Vsak opiše, v čem ga prizadene njegovo pitje. To je zelo dober način motivacije.

Glede samega zdravljenja je sedaj pri nas veliko možnosti in različnih pristopov od AA – anonimnih alkoholikov do psihiatričnega zdravljenja in andragoške metode, pa še kaj.

Vsekakor pa je najbolje, da živimo tako, da ni potrebna intervencija, da s svojim ravnanjem ne prizadenemo ljudi okoli nas. Kot sem že rekla, nihče se ne odloči, da se bo zapil. O tem ljudje sploh ne razmišljajo, ker se jim zdi povsem normalno, da je za žejo potrebno popiti hladno pivo in če ne odžeja eno, je potrebno še eno. Tako postane alkohol navada, ki preraste v potrebo. Ko postanejo alkoholne pijače potreba, je to zasvojenost.

Omenila sem že film Čas vrtnic in vina. Tam glavna junakinja na koncu žaluje za časom, ko sta zvečer z možem sedla in si natočila kozarec pijače. Možu je ob pomoči AA uspelo otresti se zasvojenosti, njej pa je alkohol ostal potreba in ni več mogla uživati ob enem kozarcu zvečer, pač pa je dolivala ves dan, brez užitka.

Preberite še:

Kdaj ste prvič poskusili alkohol?

“Pijem samo za potrebo

Ne bom pisala o alkoholu

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor