Zakaj so cerkve zaprte

Sprašujem se, kaj pomeni cerkev kot zgradba. Zagotovo je to prostor za verske obrede. ne vem, ali je namenjena zgolj aktivnim pripadnikom skupnosti, aktivnim vernikom, ali pa je namenjena vsem ljudem.

V času mojega otroštva so bile cerkve ves čas odprte. Lahko si vstopil in bil v miru in tišini sam s svojimi mislimi. V mestu – tako v Ljubljani kot celo v Slovenj Gradcu so odprte še vedno. V Slovenj Gradcu v cerkvi sv. Elizabete lahko za 50 centov prižgeš svečko, ki podpre prošnjo. Ne glede na globino vere to pomaga olajšati duševno stisko in te napolni z upanjem, da bo še vse dobro.

Včeraj sem bila v Slovenskih Konjicah in sem si tudi nameravala ogledati notranjost cerkve sv. Jurija. Glavni portal je bil zaklenjen, pa sem se obrnila in odšla. Namesto notranjosti cerkve sem si ogledala notranjost Kika in Lidla. Mislim, da so pri nas, našo farno cerkev začeli zaklepati sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil aktiven “specialist za sakralne umetnine”. Domačin Dravograjčan je takrat pokradel kar nekaj umetnin in jih spravil preko Drave v Avstrijo. Ne vem, ali so cerkve dobile vrnjene dragocenosti. “Ljubitelj tujih umetnin” se je par let prevzgajal na Dobu. Cerkve pa zaradi varnosti zaklepajo vrata. Verjetno je to enostavneje in ceneje, kot če bi se poslužile sistemov sodobnega elektronskega varovanja.

Na Marijin praznik bodo katoliške cerkve odprte, zato pa bodo zaprta “svetišča potrošništva” Lidl, Hofer, Kik,… Preveč jih je, da bi naštela vse. Kdor hoče biti sam s sabo, s svojimi mislimi, temu še vedno ostane pot v gozd ali samotni kotički ob reki.

Dodaj odgovor