Nad agresivnost z dieto in strupenimi kapljicami

V neki skupini staršev otrok z avtizmom na družabnem omrežju je bilo postavljwno vprašanje”Kako se spopadate z agresijo pri otroku?” Z zanimanjem sem pričela brati odgovore in sem pričakovala kakšen uporaben vzgojni prijem. Presenečena sem ugotovila, da vsi “zdravijo” avtizem z najrazličnejšimi dietami. Med njimi se najde celo tak zapis “oh vidim da je to že cela poplava folka ki se še vedno oklepa uradne slovenske medicine. Folk zbudite se že no. mal opazujte naravo, povprašajte kakšnega veterinarja dejte se razdat za svoje otroke, kajti kdo drug bi naj se če ne ravno vi!!” in naslednji zapis istega moškega, ki je najprej prilepil povezavo na celoten tekst sporne knjige in nadaljuje: “opozarjam da je bila knjiga umaknjena in cenzurirana ravno pred 14dnevi s strani AMAZONA. upam da vam daje to snigale za v pravo smer pa SREČNO in čimprej otroke pokličite nazaj v ta naš bolan svet da ga ti naši sončki spravjo v regelce potem.“. Pogledala sem, za katero knjigo gre. Edino pravilno, da so jo umaknili, saj je naredila že preveč škode. Gre za “protokol zdravljenja” s klorovimi MMS kapljicami, ki so dokazano škodljive. Starši mučijo otroke v dobri veri, da zdravijo, (pa jih nihče ne prijavi).

Nisem vegetarijanka, vendar mesa ne obožujem. Marsikaj sem prebrala o zdravi prehrani in vem, da je pravilno sestavljena vegetarijanska prehrana lahko zelo kvalitetna tudi za otroke. Kljub temu pa se občasno pojavi kakšna kampanja proti vegetarijanskim staršem, ker naj bi delali škodo otrokom. Razne kazeinske, brezglutenske in kaj vem kakšne protiavtistične diete so enostranske in lahko pripeljejo do pomanjkanja določenih hranil in so škodljive za telesno zdravje. Prav tako pa so škodljive za psihično zdravje in razvoj otrok, ker jim odtegujejo okusno hrano. Iz prej omenjenih komentarjev se da razbrati, da se otroci izven doma nočejo držati diete in na skrivaj pojedo čokoladico in še kaj okusnega. Takšno odtegovanje uravnotežene prehrane otrokom nikogar ne moti.

Zanimivo in zaskrbljujoče se mi zdi stališče nekaterih ljudi (med njimi tudi direktorica CSD), da mora biti avtističen otrok trajno nekje obravnavan. Ja, če izhajamo iz stališča, da zdravimo avtizem, potem to drži. Če pa vemo, da je avtizem razvojna posebnost, da gre za nevrološko zadevo, za drugačne možgane, pa tu ni kaj zdraviti. Otroka je potrebno podpreti, da bo čimbolj razvil svoje potenciale in se naučil shajati s primanjkljaji. Pomembno je, da avtističen otrok in starši odkrijejo, v čem je otrok poseben, ali ima katere čute preveč ali premalo razvite, kaj ga vznemirja, kaj so najhujši stresorji. Le če so bo poznal in vedel v čem je drugačen, se bo lahko naučil izogniti se stresom in obvladovati svojo jezo ter agresivnost. Uživa pa naj normalno zdravo prehrano – saj poznamo prehransko piramido z veliko zelenjave in sadja ter polnovrednih žitaric. Tu in tam pa se lahko posladka s čokolado ali sladoledom. Poglejte zapis na tej povezavi.

Oče, ki propagira strupene MMS kapljice, bi moral vedeti, da njegov otrok ni avtističen zato, ker so se korporacije, ali kaj vem kdo, zarotile proti njemu, pač pa zato, ker se to dogaja. Če bi malo pobrskal po svojem življenju, bi verjetno ugotovil, da ima tudi on sam ali drugi roditelj avtistične poteze.

Dodaj odgovor