Zdravljenje avtizma s presaditvijo mikrobiote

Poročajo, da je medicina odkrila pravo pot za zmanjšanje simptomov avtizma s transplantacijo mikrobiote. Kaj to pomeni? Po domače in preprosto povedano: blato donatorjev nekako obdelajo in mikrobe “primerno zapakirane”, da preživijo kislo okolje želodca, pacient zaužije. Večjo količino mikrobov pa transplantirajo kar direktno v črevo , kot bi dali klistir. Pravijo, da je transplantacija čprevesne mikrobiote učinkovita in zmanjša simptome avtizma do 50%. To izboljšanje je ostajalo tudi še po dveh letih, kolikor so spremljali. Ta metoda temelji na odkritjih povezave med delovanjem možganov in mikrobi, ki se nahajajo v črevesju ter pomagajo pri prebavi.

Transplantacija mikrobiote še ni uradno potrjena metoda s strani FDA – agencije za hrano in zdravila. Nekateri imajo pomisleke, ker se lahko poleg koristnih mikrobov prenesejo tudi povzročitelji boilezni (HIV, hepatitis,…). Zagotovo lahko tudi ta problem rešijo s temeljitim pregledom donatorjev.

O pomenu mikrobiote je nekaj napisanega tudi na našem portalu z verodostojnimi informacijami Prehrana.si in sem to že predstavljala. Meni se zdi nekako sprejemljivejše, da poskušamo s hrano vplivati na razvoj dobrih mikrobov v našem črevesju.

Življenje z avtistom je res zahtevno in nikomur ni lahko, ne avtističnemu otroku niti staršem. Razen tega ima avtizem nešteto obrazov in ni čudno, da iščejo zdravilo, da bi otroci postali “normalni”. Sicer pa kaj sploh to pomeni? Kdo je normalen? Berem izpovedi odraslih ljudi z Aspergerjevim sindromom, nihče ne želi biti drugačen, kot je.

Transplantacija mikrobiote je videti malo nenavadna ampak verjetno se je enako nenavadna zdela prva transfuzija. Morda gredo raziskave v pravi smeri. Sedaj pa sami skrbimo za svojo mikrobioto z raznovrstno polnovredno zdravo hrano, z veliko zelenjave.

Viri: ScienceDaily: Autism symptoms reduced nearly 50 percent two years after fecal transplant

www.nature.com: Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy

BMC: Microbiota Transfer Therapy alters gut ecosystem and improves gastrointestinal and autism symptoms: an open-label study

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor