Zimska zelenjava

V tej pozni jeseni ali zgodnji zimi, ne vem kako bi rekla tem hladnim sivim dnevom, na vrtu ni kaj dosti zelenjave. Včasih smo del zime obirali brstični ohrovt, pa brokoli. Zdaj se mi v vrtu bohoti ena sama rastlina rdečega kodrastega ohrovta. Oddelki z zelenjavo v trgovinah pa so založeni skoraj tako kot poleti.

Spomnim se časov pred globalizacijo, ko je bilo v trgovinah malo zelenjave in še tista je bila sezonska. Pri naši hiši je še kar velik vrt, zato zelenjave nismo kupovali.  Nekako bolj smo živeli z letnimi časi in tudi hrana je bila povezana z letnim časom in vremenom. Spomnim se, kakšna radost je bila prva solata, nežni mehki, malo sladkasti lističi solate. V juniju je bila juha s stroki sladkornega graha, mladim korenčkom in prvim ranim krompirjem. Ranemu krompirju smo rekli “prcajtni krompir”. Za Jakobovo pa je oče za svoj god dobil “murke” – kumare s kislim mlekom. Ko je bila na krožnikih prvič v letu določena zelenjava, smo se cukali za ušesa. Ta običaj smo že davno pozabili zaradi pestre hrane skozi vse leto.     

Odlična zelenjava, ki se prilega temu letnemu času je kislo zelje in kisla repa. Ko sem bila otrok so pripravili škaf kislega zelja za čez vso zimo. Najboljše  je kislo zelje v solati. s česnom in bučnim oljem. Kisla repa pa se mi zdi boljša kuhana. Pripravim jo zelo preprosto. Popražim drobno čebulo, dodam repo in potem prilijem malo vode, da se ne prismodi. Zgostim pa s pestjo ovsenih kosmičev.  Danes jo bom pripravila za kosilo, zraven pa ajdove žgance.

Dodaj odgovor