Zmanjšajte tveganje za rak jajčnikov

Na FB je kar nekaj strani, kjer pozivajo žrtve raka jajčnikov in njihove družine, da se pridružijo v tožbi proti firmi, ki daje na trg potencialno nevarno kozmetično in negovalno sredstvo. Tako v Ameriki.

Pri nas pa pacienta s potrjeno diagnozo mezoteliom – rak rebrne mrene, katerega povzroča azbest, vprašajo, ali je kdaj kadil. Ko pojasni, da je v mladosti poskusil, potegnil je en dim, vendar je tako kašljal, da ni več poskušal, niti se ni družil s kadilci, ga vprašajo še, ali je morda delal z azbestom. Pa jim tudi pojasni, da je pred štiridesetimi leti res bil en dan v ladjedelnici, kjer je uporabljal azbest. Na vse to zdravnik prijazno zaključi:”Imate pač smolo.” Po neučinkovitih kemoterapijah je ćez šest mesecev mrtev. Nihče se ne vpraša, od kod je prišel azbest v pljuča, kdo je odgovoren. Tudi v ZDA je trajalo dolgo. da je prišlo v javnost, da je otroški puder onesnažen z azbestom.

Na strani neprofitne organizacije National Center for Health Research NCHR lahko preberemo članek o povezavi med talkom in rakom jajčnikov, ko so ženske uporabljale otroški peder v genitalnem predelu. V primeru vdihavanja tega pudra pa je večja nevarnost za mezoteliom. V prej omenjenem članku navajajo: “Pri ženskah, ki so uporabljale smukec, so na podlagi več deset raziskovalnih študij, ki so vključevale tisoče žensk, ugotovili približno 30% večjo verjetnost, da bodo imele diagnosticiran rak jajčnikov kot ženske, ki ga niso uporabljale.   To pomeni, da ženska, ki uporablja smukec, v življenju poveča možnosti za razvoj raka jajčnikov z 1,3% na 1,7%. To je še vedno nizko tveganje za katero koli žensko. Če milijon žensk uporablja smukec, 4000 več teh žensk razvije rak jajčnikov, v primerjavi s številom, ki bi razvilo rak jajčnikov, če ne bi uporabili talka.”

“Obstajajo dokazi, da lahko tudi moške poškoduje smukec. Na primer, sodišča so odločila v korist moškega v New Jerseyju, ker je prašek povzročil azbestni pljučni rak, znan kot mezoteliom. V tem primeru je bil puder najverjetneje kontaminiran z azbestom, kemikalijo, za katero je znano, da povzroča raka pri ljudeh. Kljub odločitvi porote Johnson & Johnson še vedno zanika, da njihov izdelek vsebuje azbest ali da povzroča raka. Vendar je sodišče menilo, da izpostavljenost azbestu iz drugega vira ni verjeten vzrok njegovega raka.” – je zapisano v članku Talcum Powder and Ovarian Cancer avtoric Diane Zuckerman, PhD and Danielle Shapiro, MD, MPH, National Center for Health Research. Članek zaključujejo s sledečim:


The Bottom Line:While the scientific evidence has shown a consistent link between talcum powder and ovarian cancer and possibly other health risks, many questions remain. The bottom line question is: why take the risk?

V prevodu:

Medtem ko so znanstveni dokazi pokazali dosledno povezavo med smukcem in rakom jajčnikov ter morebitna druga tveganja za zdravje, ostaja veliko vprašanj. Končno vprašanje je:  zakaj tvegati?

Foto: Facebook –Talcum Powder Cancer Claim

Dodaj odgovor